Stockholms historia

Stockholm är en stad med en både gammal och intressant historia. Stockholm grundades av Birger Jarl år 1252, men redan innan dess var området en viktig handelsplats. Tack vare sitt strategiska läge på öarna där Mälaren har sitt utlopp i Östersjön fick Stockholm snabbt en ledande position både som handelsstad och som en viktig försvarspunkt. Stockholm fick stadsprivilegier år 1436 och kom snabbt att bli en betydelsefull stad. På 1600-talet utnämndes Stockholm till rikets huvudstad.

Om du är intresserad av Stockholms historia kan du uppleva den bäst genom att ta en promenad i Gamla Stan och utforska det myller av små och trånga gator, gamla byggnader och torg som den gamla stadsdelen på Stadsholmen består av. Det finns även många intressanta museer i Stockholm där du kan få veta mer om Stockholms historia, exempelvis Stockholms Medeltidsmuseum där man kan få en inblick i hur en vanlig stockholmares vardagsliv kunde se ut på Medeltiden och se rester av Stockholms gamla stadsmur från 1500-talet. Stockholms stadsmuseum är ett annat museum som låter turisten bekanta sig med Stockholms historia och utveckling, från den lilla medeltida handelsplatsen till dagens stora och internationella metropol.

Eftersom många kungligheter har haft sitt säte i Stockholm under årens gång kan man även besöka något av de många slott i Stockholm med omnejd, som till exempel Drottningholms slott. Det Kungliga slottet som ligger i Gamla stan är ett måste för alla som besöker Stockholm och är intresserade av Stockholms historia. stockholmsinfo.se