Glasögon förr och nu

Vilken var den senaste gången du funderade på glasögon? Det är ju svårt att missa. De finns överallt, du kanske har ett par själv, men vad vet du egentligen om glasögon?
De första optiska glasögonen som man känner till tillverkades i Italien i slutet 1200-talet av en munk. Mycket har hänt sedan dess då precision och skärpa inte var mycket att räkna med. De glas man då kunde slipa till för att skapa en synförbättring låg långt ifrån de högteknologiskt slipade glas vi har idag. Bara under de senaste tjugo åren har det hänt så oerhört mycket i utvecklingen av glasögon att det som fanns 1990 nästan känns lika mycket outvecklat som de som gjordes av munken i slutet av 1200-talet.
Inte nog med att skärpan och precisionen blivit bättre, nya material har gjort glasögonen lättare, tåligare och fulla av speciella funktioner – som skydd mot UV-ljus och irriterande reflektioner.
Även bågarna har genomgått en utveckling. Från början fanns det inga bågar alls bara glasbitar som man kunde hålla upp. Glasögonbågar som fäst runt öronen har vi i stort sett bara haft sedan 1900-talets början. Och då var de inte alls så lätta och smidiga som de vi har idag. Och utvecklingen bara fortsätter.
Kanske man kan anta att detta har gjort dig intresserad av glasögon. Har du kanske försökt leta runt efter bra information om detta men inte hittat. Ett bra ställe, med massor av information är www.glasogonmode.se. En webbsida innehållande många bra artiklar.