Dramatisk vikminskning på film

Enligt traditionen om method acting ska man vara och inte agera. Om du slår dig på foten så är du trovärdigare än om du låtsas att du slår dig på foten. Om du går upp 30 kilo så är du mer trovärdig som 30 kilo tyngre än om du spelar att du väger 30 kilo mer. Denna metod har blivit så populär – och innebär så mycket prestige när man lyckas – att många provar på, och ofta mer extremt än vad som behövs. Som när Christian Bale gick ner till sin roll i “The Machinist”. Producenten hade förväntat sig några kilo. Det blev 32 kilo. Sedan gick han upp 50 kilo för att spela Batman ett halvår senare.
Men Christian Bale var redan en aktad skådespelare innan detta.
Annat var det för Tom Hanks som i början av sin karriär sågs mest som en komiker i ungdomsfilmer. Men i och med filmen “Philadelphia” där han spelade en AIDS-sjuk advokat – och till viken han gick ner 15 kilo – vann han respekt. Han belönades med en Oscar för rollen.
En liknande prestation gav sig rapstjärnan 50 Cent på. I filmen “Things Fall Apart” spelade han en fotbollsspelare som drabbades av cancer. Under filminspelningens gång gick han således från 107 kilo till 80 kilo och förlorade därmed 27 kilo.

Att ändra vikt för att vinna respekt känns inte riktigt sunt. Att hålla sin vikt och må bra borde ge mer respekt. Du kan få tips och råd kring det på viktfakta.se